(borovnica, brusnica, malina, šumska jagoda, kupina, crni ribiz)
Bobice su bogate biljnim fenolima, osobito flavonoidima koji imaju
jaka antioksidativna svojstva. To su ujedno pigmenti od kojih potječe
boja tih plodova i njihov karakterističan okus. Te tvari na neki način
imaju ulogu imunološkog sustava biljke i pomažu biljci da dozrije na
suncu a da ne “izgori”. Svakako da imaju pozitivan učinak i na naše
zdravlje. U kombinaciji s antioksidativnim vitaminima (vitamin C, E i
provitamin A), koji povećavaju njihov učinak, flavonoidi vežu slobodne
radikale i na taj način čuvaju integritet stanice. Stoga se savjetuju za
jačanje imunološkog sustava kod slabokrvnosti i umora i za ublaživanje
različitih alergijskih i upalnih simptoma.
Bobičasto voće smanjuje rizik od nastajanja nekih vrsta karcinoma,
poglavito: želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Najviše takvih
flavonoida, među kojima je antikancenogeni kvercetin, sadržavaju
pokožice ribiza, borovnice i crnoga grožđa.
Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom isto tako u svoje jelovnike
mogu uvrstiti bobičasto voće koje je niskokalorično, a bogato biološki
vrijednim tvarima, važnima za regulaciju metabolizma. Bobice je najbolje
konzumirati baš onakve kave ih nalazimo u prirodi: svježe i bez dodatka
industrijskog šećera.
Nema komentara:
Objavi komentar