subota, 1. rujna 2012.

BOBIČASTO VOĆE

(borovnica, brusnica, malina, šumska jagoda, kupina, crni ribiz)
Bobice su bogate biljnim fenolima, osobito flavonoidima koji imaju jaka antioksidativna svojstva. To su ujedno pigmenti od kojih potječe boja tih plodova i njihov karakterističan okus. Te tvari na neki način imaju ulogu imunološkog sustava biljke i pomažu biljci da dozrije na suncu a da ne “izgori”. Svakako da imaju pozitivan učinak i na naše zdravlje. U kombinaciji s antioksidativnim vitaminima (vitamin C, E i provitamin A), koji povećavaju njihov učinak, flavonoidi vežu slobodne radikale i na taj način čuvaju integritet stanice. Stoga se savjetuju za jačanje imunološkog sustava kod slabokrvnosti i umora i za ublaživanje različitih alergijskih i upalnih simptoma.

Bobičasto voće smanjuje rizik od nastajanja nekih vrsta karcinoma, poglavito: želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Najviše takvih flavonoida, među kojima je antikancenogeni kvercetin, sadržavaju pokožice ribiza, borovnice i crnoga grožđa.

Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom isto tako u svoje jelovnike mogu uvrstiti bobičasto voće koje je niskokalorično, a bogato biološki vrijednim tvarima, važnima za regulaciju metabolizma. Bobice je najbolje konzumirati baš onakve kave ih nalazimo u prirodi: svježe i bez dodatka industrijskog šećera.

Nema komentara:

Objavi komentar